2020

 Film van Piet van de Riet.


Salon Op Uitnodiging

 

wegens lock down gesloten.

 

De jaarlijkse Salon van Verkuno krijgt dit jaar een geheel andere invulling. Leden van Verkuno nodigen dit jaar ieder een voor hun speciale gast uit. Het werk van de gast wordt om artistieke redenen gewaardeerd door het Verkunolid of er kan sprake zijn van een jarenlange inspirerende vriendschap tussen beide kunstenaars of een docent toont werk van een talentvolle leerling. Van de uitnodigende leden is slechts één werk aanwezig, zodat de gasten alle ruimte wordt geboden. In een (digitale)brochure lichten de Verkunoleden hun keuze toe en presenteren zij hun gast. Deze brochure is behalve via de websites ook op de expositie ter inzage.

De Verkunoleden en hun gasten zijn:

Jelly van den Bosch met gast Carla Rodenberg,

Angelien Coco Martin met gast Pieter Jan Kuiken,

Ans Courtier met gast Marianne Brouwer,

Henk van Donk met gast Greetje Hoving,

Arien de Groot met gast Willem Corsius,

Linda van Huffelen met gast Hedwich Rooks,

Maxelant Harmsze met gast Moniek Westerman,

Joke Klaveringa met gast Janny van der Woude,

Rianne Kooijman met gast Jan Velthuis,

Ansje van den Muyzenberg met gast Marcia Krijgsman,

Derek Scholte met gast Michel Bouma,

Lonia Schölvinck met gast Emy Noya,

Marijtje van der Veen met gast Frea Stuurwold,

Wilhelmina Zoutewelle met gast Gosse Koopmans.

 

Salon Op Uitnodiging

5 december 2020 t/m 3 januari 2021 in Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38, Roden

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur. Beide kerstdagen gesloten.

Entree € 2,- (tot 18 jaar gratis) De expositie is corona-proof te bezichtigen.

 

www.kunstencentrumk38.nl

www.verkuno.nl

 2019

  

 Archief

 


 2019 

 

 SALON 

                     

 6     december       -    29   december
 

 

 

Kunst IN DE SALON

 

In navolging van de vroegere spraakmakende jaarlijkse Salon in Parijs organiseert Verkuno al 20 jaar zo’n Salon in december met nieuw werk van haar leden.

Dit jaar wordt het historische begrip ‘Salon’ in een andere betekenis geplaatst. Een meer speelse variant is bij onze kunstenaars op dit moment al in voorbereiding. De werken van de leden zullen worden gepresenteerd binnen verschillende ‘Salon-sferen’ en in een prentenkabinet. Er zal een salon in vroegere sferen komen en een salon in onze huidige tijdgeest. Dus met rede dit jaar: Kunst IN DE SALON!

Ook wel haast als een traditie: er is voor de geïnteresseerde bezoeker een extra verrassing te verkrijgen! Kom en Pak-Je-Pakje! Het zijn feestelijke pakjes met een minikunstwerkje erin verborgen. Ze zijn te verkrijgen voor het luttele bedrag van € 10.

Op de expositie is werk te zien van 15 leden van Verkuno, tw: Magda Balvers, Wilhelmina van Beek-Zoutewelle, Jelly van den Bosch, Yvonne Dollee, Marleen van Engelen, Arien de Groot, Maxelant Harmsze, Linda van Huffelen, Joke Klaveringa, Rianne KooijmanAnsje van den Muyzenberg, Derek Scholte, Lonia Schölvinck, Marijtje van der Veen en Maryke Wiegers.

 

De opening van de expositie is op vrijdag 6 december om 20.00 uur met muzikale omlijsting van Pieter Bosma en zijn Amazing Digital Accordeon.

 

Expositie Kunst IN DE SALON van zaterdag 7 t/m zondag 29 december 2019

Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38, Roden

Openingstijden: woensdag t/m zondag

van 13.00 tot 17.00 uur; kerstdagen gesloten

Entree € 2,00 (tot 18 jaar gratis)

Organisatie: Verkuno

Verkuno is de vereniging van professionele beeldende kunstenaars en vormgevers in de gemeente Noordenveld. 

 

 

Sfeervolle opening bij de jaarlijkse salon van Verkuno

 

Door het warme rood van al die Perzische kleden en de pakjes hangend aan hun rode linten, leek het al wel Kerstmis in K38. De kunstwerken waren rijkelijk en divers aanwezig, zodat er voor iedereen wel iets te beleven viel.

 

Jelly van den Bosch en Yvonne Dollee openden deze Kunst In De Salon. Pieter Bosma en zijn Amazing Digital Accordeon omlijstte de opening met sfeervolle ‘Salon’-muziek. De muzikant mocht als eerste een lint doorknippen waarmee hij zijn kunstcadeau in ontvangst nam. Voor de bezoekers was die mogelijkheid er voor het luttele bedrag van € 10, waar gretig gebruik van werd gemaakt. Voor volgende Salonbezoekers bleef er gelukkig nog voldoende van deze ‘Pakjes-met-kunst’ over.

 

De inrichting van de Salon is dit jaar geheel anders dan andere jaren. De opening vond plaats in de ruimte waar een hedendaagse saloninrichting wordt gesuggereerd. Een andere ruimte haakt in op de sfeer van de Salon in het Parijs van vroeger. Lopend over de warme rode Perzische kleden komt men tenslotte in het ‘Prentenkabinet’ met tekeningen en grafiek van de kunstenaars. Met recht kan gesproken worden van Kunst In De Salon.

 

Op de expositie is werk te zien van 15 leden van Verkuno, tw: Magda Balvers, Wilhelmina van Beek-Zoutewelle, Jelly van den Bosch, Yvonne Dollee, Marleen van Engelen, Arien de Groot, Maxelant Harmsze, Linda van Huffelen, Joke Klaveringa, Rianne KooijmanAnsje van den Muyzenberg, Derek Scholte, Lonia Schölvinck, Marijtje van der Veen en Maryke Wiegers.

 

Expositie Kunst IN DE SALON van zaterdag 7 t/m zondag 29 december 2019

Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38, Roden

Openingstijden: woensdag t/m zondag

van 13.00 tot 17.00 uur; kerstdagen gesloten

Entree € 2,00 (tot 18 jaar gratis)

Organisatie: Verkuno

Verkuno is de vereniging van professionele beeldende kunstenaars en vormgevers in de gemeente Noordenveld. Zie www.verkuno.nl.UIT de KOFFER

 

14 - 09  t/m  6 - 10 


En wat komt er Uit De Koffer?

 

Terug van vakantie? Ver weg geweest of dichtbij? Wat voor ervaringen heeft u mee naar huis genomen? Wat komt er Uit De Koffer?

 

8 Kunstenaars presenteren van 14-9 t/m 6-10-2019 in K38 te Roden hun verrassingen Uit De Koffer en ‘opgeslagen’ reiskoffers. Zij tonen hun reisimpressies, reisdagboeken in beeld, leporello’s en andere verrassingen. De opening is vrijdag 13 september om 20.00 uur met ‘Hopefull journey’; een performance van Sander Baan en Kitty Boon.

 

De deelnemende kunstenaars zijn verder: Tonnis de Boermet grote aquarellen, Kitty Boonmet een installatie en met foto’s, Jelly van den Boschmet olieverven en gouaches, Willy van der Duyn met onder andere leporello’s,Eva Kippmet reisboeken, heilige huisjes en ‘bagagetassen’, Tineke Meinematoont diverse keramische objecten, Ansje van den Muyzenberg is ermet grafiek en Matty de Vriesmet schilderingen en een ‘altaarkastje met icoontjes’. Met elkaar een boeiende expositie van zeer uiteenlopende reisimpressies in diverse technieken!

 

Verder vertellen Eva Kipp en Matty de Vries zondag 29 september in K38 hun ‘Pakkende verhalen uit de koffer’.Aanvang 14.00 uur, toegang € 7,- incl. entree expositie; (kunstlievende) leden Verkuno gratis.

Op zondag 6 oktober is er van 13.00 tot 16.00 uur de Buiten-workshop ‘schilderen in de Drentse campagne’o.l.v. Tonnis de Boer en Jelly van den Bosch. Deelname € 20,- per persoon; aanmelding via 06-20720706.

 

Kunstencentrum K38 te Roden

Kanaalstraat 38, Roden

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Entree € 2,- (tot 18 jaar gratis)

 

www.kunstencentrumk38.nl

www.verkuno.nl


Over reizen van ver en dichtbij

 

Menigeen denkt nog met plezier terug aan de vakantie. Soms is dat de herinnering aan een verblijf elders waar we andere en nieuwe indrukken konden opdoen. Acht kunstenaars tonen in de tentoonstelling ‘Uit De Koffer’ op zeer verschillende wijzen indrukken van hun reizen. ‘Uit De Koffer´ werd vrijdag jl. geopend met een performance van Kitty Boon, die de aanwezigen meenam op een historische reisvertelling muzikaal omlijst door Sander Baan en Sander Thijsen. De bezoekers waren onder de indruk van de getoonde werken van de acht kunstenaars en ook van hun verscheidenheid: de grote en tot een essentie teruggebrachte aquarellen van Tonnis de Boernaast de uitbundig kleurrijke schilderijen van de rotswoestijn in Utah van Jelly van den Bosch; heel subtiel werk van Eva Klippgemaakt van op haar reizen gevonden materialen en ingetogen etsen van Ansje van den MuyzenbergMatty de Vries toont een aantal dromerige schilderijen en Willy van der Duyn verrast met meterslange leporello’s. Verder is er nog een boeiende installatie van Kitty Boon en heeftTineke Meinema de indrukken van haar reizen weergegeven in keramiekMet elkaar is het een sfeervolle expositie, die het bezoeken zeker waard is.

Tijdens de expositie zijn op twee zondagmiddagen extra activiteiten.

Zondag 29 september vertellen Eva Kipp en Matty de Vries in K38 hun ‘Pakkende verhalen uit de koffer’.Aanvang 14.00 uur, toegang € 7,- incl. entree expositie; (kunstlievende) leden Verkuno gratis.

Zondag 6 oktober is er van 13.00 tot 16.00 uur de Buiten-workshop ‘schilderen in de Drentse campagne’o.l.v. Tonnis de Boer en Jelly van den Bosch. Deelname € 20,- per persoon; aanmelding via 06-20720706.

 

´Uit De Koffer´ t/m 6 oktober in Kunstencentrum K38, Kanaalstraat 38, Roden

Openingstijden: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

Entree € 2,- (tot 18 jaar gratis)
‘Tekenen is aandacht en rust´.

Peter Dijk / 1948 Groningen /woont en werkt in Groningen. Hij heeft tijdens 35 jaren werken op een middelbare school als docent kunstvak, ook altijd gewerkt in zijn atelier.

Wat betekent tekenen voor jou? 

Peter: Ik gebruik tekenen als afwisseling met schilderen. De directheid van het werken met krijt prikkelt mijn zintuigen. Ik  kom dan tot rust en kan mijn aandacht dan richten op die simpele beroering van krijt op papier. Daarnaast gebruik tekenen ik al schetsend, om een idee het verkennen. Onderzoeken van mogelijkheden en nieuwe richtingen.

Hoe ziet jouw atelier eruit?

Peter: Ik werk op een vlakke tafel met verschillende tekeningen tegelijk. Bij groot formaat werk ik anders, zoals ´Radiant City` op de expositie, hangt het papier aan de muur. 
Ik zoek een moment van grote concentratie voordat ik ga tekenen. Alleen dan is mijn aandacht voldoende.

Wat vind je van de tekenwerkplaats in K38?

Peter: Het is een goed idee en het werkt aanstekelijk. Bezoekers worden geprikkeld door de aanwezigheid van de grote zwarte panelen. Zelf heb ik nu 2 middagen getekend en de tijd vliegt voorbij.


Tekenen maakt jezelf zichtbaar

Wilhelmina Zoutewelle is sinds enkele jaren lid van Verkuno. Haar ingetogen werk maakte al indruk op de expositie over Peter van der Velde. Ze geeft ons een inkijkje in haar manier van werken.

Wat betekent tekenen voor jou?

Het antwoord ligt al in deze vraag besloten: 'tekenen' is voor mij het zichtbaar maken van mijn eigen spoor en daarmee van mijzelf. En ergens lijkt het ook met het toekennen van een bepaalde waarde te maken te hebben.  Tekenen is een handeling waarmee ik een teken van mijzelf aanwezig maak. En tekenen van jezelf zichtbaar maken kun je op veel manieren doen en met veel materialen en middelen. Voor mij is 'tekenen' een heel ruim begrip, wat álles met zichtbaarheid én kwetsbaarheid te maken heeft. 

 

Hoe ziet jouw atelier er uit?

Mijn atelier, een voormalige garage, is een ruimte die bol staat van tekenen van mij en er zijn maar weinig tekeningen. Het is een weinig geordende ruimte waarin ik me fijn voel; ik ben met verschillende thema's bezig die allemaal hun plekje hebben; er ligt, hangt en staat overal wat. Af en toe gaat de bezem er door heen en schep ik weer wat orde in de chaos. Meestal doe ik dit wanneer de dingen die ik aan het maken ben zich te veel met elkaar gaan bemoeien..

 

Wat vindt je van de tekenwerkplaats in K38?

Ja, wat een super-ruimte is dát! Het voelt als uitnodiging een spoortje van jezelf achter te laten. Het is een plek  waar je kunt tekenen met de tekenaars en waar je je even onderdeel kunt voelen van iets wat gemaakt wordt.                                                                                                 Ik hoef even niet 'af' te zijn..

Wilhelmina


‘Tekenen is spreken en schrijven tegelijk.

Allie van Altena (1952, Delft) woont en werkt in Groningen heeft 25 jaren les gegeven op ABK Minerva in het vak tekenen.

Wat betekent tekenen voor jou? 

Allie: Op een stenen relief aan de gevel in de tuin van de Teekenschool van het Rijksmuseum Amsterdam staat te lezen: ‘Tekenen is spreken en schrijven tegelijk.’
In mijn tekenlessen gaf ik de studenten vaak een woord waarmee ze zich moesten verhouden. Bijvoorbeeld “wandeling” of “onderdompelen”. Tekst en beeld werken inspirerend op elkaar. Letters, woorden en teksten (al dan niet in combinatie met muziek) inspireren mij. Mijn tekenbladen raken gevuld met schrifturen die zich ontwikkelen tot een soort kalligrafische beelden.

Hoe ziet jouw atelier eruit?

Allie: Ik werk graag op de grond (en op tafels) aan verschillende tekeningen tegelijk. De vloer helemaal bedekt. Het gaat om de materie, het handschrift, de lijn, het vlak. De aanzetten vaak heftig, zonder vooropgezet plan. Op zoek naar ritme en verstilling, naar contrasten, pure zwarten. De tekening dwingt tot directheid, zoals in eerlijke natuur.

Wat vind je van de tekenwerkplaats in K38?

Allie: Ter gelegenheid van mijn afscheid als tekendocent van Academie Minerva Groningen vond een Drawing Estafette plaats. Een tekenproject in estafettevorm, waarbij tekeningen daadwerkelijk worden doorgegeven en bewerkt door verschillende tekenaars. Iets vergelijkbaars gaan we doen in K38. Het tekenproces wordt zichtbaar.Filmpje gemaakt door Theo van Egeraat,

bij de opening van

BEROERING.

OPENINGSACT   BEROERING

Foto's gemaakt door Monique Stienstra


TekstposterBEROERING

Tekenen is misschien wel de meest toegankelijke kunstvorm die er bestaat. Er zijn weinig mensen op deze wereld die nog nooit een tekening hebben gemaakt. Tijdens de expositie is er een tekenwerkplaats gemaakt, waar tijdens de opening en op vrijdagen getekend wordt door de kunstenaars. Het publiek mag er ook tekensporen nalaten.
Als medium staat de tekening dichtbij de kunstenaar, en wie met zijn ogen de lijnen aftast die de kunstenaar heeft gezet, bootst als het ware de tekenende hand na. 
In Beroering ligt de nadruk op het tekenen als handeling.

Mijn tekeningen hebben zowel een verleden als een toekomst. Een tekening kan af zijn en zich uitstekend lenen voor een presentatie in galerie of museum, maar daarna kan ze weer probleemloos worden opgenomen in het werkproces en door nieuwe omstandigheden rijpen voor een nieuwe toekomst, een ander leven. Alles is altijd in verandering. Ik noem deze unieke werkmethode “composterend tekenen”. 

Tekenbladen die aan beide kanten zijn betekend, stapel ik met opzet op elkaar. Waardoor het ene werk een spoor van houtskool en pastelkrijt kan nalaten op een ander. Het toeval speelt een belangrijke rol bij het “besmetten” van de tekeningen. De tekeningen zoeken zo ook hun eigen toon en betekenis.
Allie van Altena

Sinds kort experimenteer ik met krijt, houtskool en papier. Uitgenodigd door de expositie Beroering, onderzoek ik de mogelijkheden van mijzelf met het materiaal. Door het proces zelf centraal te stellen, voel ik me vrij  en onbelemmerd  om te volgen wat zich aandient. 

Terugkerende thema’s tot nu toe zijn, beweging, herhaling, ritme, landschap en water. De vorm is abstract en groot van formaat.  Tijdens het tekenen maak ik graag gebruik van heel mijn lichaam en al mijn zintuigen. Ik wordt onderdeel van mijn tekening. Punt, streep, lijn, teken. 
Beroering, golven, aaien, dansen, vasthouden, loslaten, bewegen, richting, herhaling. Graag maak ik mensen deelgenoot van dit proces.
Ans Courtier

Welk spoor blijft en wat verdwijnt? Mijn ondergrond waar ik op teken zijn topografische kaarten. Ik maak sporen die refereren aan de aandrang om te verbergen en de wens om te vinden. Ik teken intuïtief diverse veranderende patronen op het vaststaande schema van de kaart.
Peter Dijk

de tekening vertelt
mijn hand weet andere dingen dan mijn hoofd
Marleen van Engelen      Roder journaalPersbericht  

BEROERING- ode aan het tekenproces

 

Tekenen is misschien wel de meest toegankelijke kunstvorm die er bestaat. Er zijn weinig mensen die nog nooit een tekening hebben gemaakt. In Beroering tonen zeven kunstenaars hun werk met speciale aandacht voor het tekenproces. Een onderdeel van de expositie is een tekenwerkplaats, waar tijdens de opening en op vrijdagen getekend wordt door de kunstenaars. Het publiek mag er ook tekensporen nalaten.
Als medium staat de tekening dichtbij de kunstenaar en als de beschouwer met zijn ogen de getekende lijnen aftast, tekent hij als het ware mee.
In Beroering ligt de nadruk op het tekenen als handeling. Het gaat dus niet alleen om het resultaat – het beeld – maar ook om hoe er getekend wordt – de werkwijze, het proces van tekenen. Met name de laatste jaren zien we hoe gevarieerd het tekenen in kunstenaarspraktijken toegepast wordt. 

Trek je een eigen spoor of volg je een spoor / afstand en dichter bijkomen /zoeken of vatkrijgen / een bedachte oplossing dient zich aan , het overkomt je tijdens het proces / het proces is belangrijk door het loslaten van het bedenken / het spoor bijster               

De verscheidenheid van tekensporen en de actieve deelname van het publiek zijn de uitgangspunten voor Beroering.Er komt in de expositie een Tekenwerkplaats:iedere vrijdag is een kunstenaar aan het tekenen in K38 en kan het publiek zelf ook zijn tekenspoor maken.
Op zondag 7 juli om 16 uur is er een Artist Talk: een forumgesprek tussen kunstenaars en publiek. O.l.v. moderator Theo van Egeraat.
De deelnemende kunstenaars nodigen ieder uit om deze Ode aan het Tekenen zelf te ervaren: 
Allie van Altena, Ans Courtier, Peter Dijk, Marleen van Engelen , Maxelant Harmsze , Faisel Saro, Wilhelmina Zoutewelle 
De Opening is op Vrijdag 21 juni om 20 uur met de tekenperformance ‘Witte Sporen op Zwart’.
En de expositie loopt van 
22 juni t/m 28 juli open wo-zo: 13 tot 17 uur in K38, Kanaalstraat 38 te Roden.

Informatie:                Peter Dijk                    0651 317479              info@peterdijk.com

 VAN REMBRANDT

 

TOT

 

ROEREI

 

26 APRIL T/M 19 MEIVideo gemaakt door Piet van de Riet.


De KRANT    30-04-2019


 

 

Verkuno

 

nodigt u uit voor een Expositie in K38 te Roden van

 

02-03-2019 t/m 24-03-2019

 

met het thema

 

Commedia dell’arte.

 

Het Commedia dell’arte was een theatervorm voor het volk dat van de 16etot in de  18eeeuw door de Italiaanse steden trok. Theatrale figuren vertolkten op komische wijze de actuele gebeurtenissen in een stad. Er werd volop geïmproviseerd en tussen alle bedrijven door werden er grappen en grollen verteld of uitgebeeld, waarbij de toeschouwers een denkbeeldige spiegel werd voorgehouden

 

Geïnspireerd door dit thema zijn 6 Verkuno kunstenaars aan de slag gegaan in verschillende disciplines. Wat trok hen aan, hoe verbeeldden zij de karakters, hoe vertaalden zij deze oude theatervorm naar de huidige tijd? Maskers en kleding maken van een artiest een andere persoon. Interesse in de psychologische betekenis daarvan, met name van de maskers, dagen de kunstenaars uit en zij willen op deze manier de persoonlijkheden ontrafelen. 

Of er nu dieper ingegaan wordt op de inhoud van de karakters, de muziek van die tijd, de verschillende Italiaanse steden of dat er naar de uiterlijke verschijningsvorm wordt gekeken, het blijft een spannend en theatraal gebeuren.

 

Naast de Verkuno leden zijn er een aantal kunstenaars uit het land uitgenodigd, te weten, Edith Janzen met haar bronzen fabeldieren, Hans van der Mark met mixed media, Patricia Suer met haar maskers, Ab Bout met schilderijen, Raimond Evers met een installatie en  Frans Krom met maskers en zijn know how over de Commedia.

 

De deelnemende Verkuno kunstenaars zijn: Rianne Kooijman, Wilhelmina Zoutewelle, Lonia Schölvinck, Marleen van Engelen, Loes Wouda en Annet Raben.

Beleef en ervaar zelf hoe dit theatrale gegeven de beeldende kunst kan inspireren!

 

De opening is op vrijdag 01-03-2019 om 20.00 uur in K38 en zal op ludieke wijze verzorgd worden door Frans Krom. Ook zal hij een lezing geven op zondag 3 maart 2019 om 14.00 uur. Lezing €7,- (incl. koffie/thee) pashouders gratis.

 

De openingstijden zijn op woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur.

Zie ook www.verkuno.nl

 

Film van Piet van de Riet.
2018 

 
  Noordenveld plus

 

 

 

Parijse Salon herleeft bij Verkuno!

In december houden de Verkuno-kunstenaars voor de twintigste keer hun Salon. In navolging van hun beroemde voorgangers in Parijs zullen hun werken de muren van boven tot onder bedekken. Deze Salon XX vindt plaats in de drie expositieruimtes van Kunstencentrum K38 te Roden. De kunstenaars zullen in iedere ruimte drie kunstwerken laten zien. Daar alle 26 leden meedoen zal het er bomvol zijn, een hele belevenis! Aanleiding voor een gesprek met de coördinatoren van deze expositie: Yvonne Dollee en Jelly van den Bosch.

 

Hoezo de 20eSalon?

In antwoord op onze vraag halen Yvonne en Jelly enthousiast herinneringen op.

Jelly: ‘In het vervolg op de succesvolle acties van de Verenigde Kunstenaars van Noordenveld in 1998 voor het behoud van het Koetshuis van Havezate Mensinge als expositieruimte, werd december 1998 de eerste Salon georganiseerd. Het moest iets worden in de geest zoals indertijd in Parijs. Een overvol overzicht van wat de kunstenaars elkaar en het publiek wilden laten zien. De toenmalige wethouder Joop Kluitenberg opende deze eerste Salon en er was een Salonorkest en een feestelijk Drents glaasje. Een feest was het om al die kunstwerken van onze eigen Noordenveldse kunstenaars te zien in het Koetshuis!’

Yvonne vervolgt: ‘Nu komt er alweer de 20eSalon!. Dat bewijst wel hoezeer de kunst leeft bij kunstenaars en publiek! Het is een mooie traditie geworden in de gemeente Noordenveld en uniek in het land. Het is best bijzonder om met zoveel verscheidenheid in werkstijlen en individuen toch al 20 jaar als groep naar buiten te treden. Het gaat al twintig jaar over de kunstbeleving in de Gemeente Noordenveld.’ ‘Gelukkig zijn er veel leden van Verkuno in touw om deze Salon XX te organiseren’, vult Jelly aan.

 

Waren de Salons ieder jaar het zelfde georganiseerd?

‘Iedere Salon vond in de maand december plaats en heeft altijd een eigen accent gekregen. Er was bij voorbeeld een keer de Salon 1001-nacht om er maar eens één te noemen’, weet Jelly te vertellen.’Tijdens die expositieperiode werd er te midden van alle kunstwerken in een versierde 1001 nachtelijke sfeer gedurende een gehele nacht tussen de geëxposeerde werken aan elkaar verhalen verteld. Waarlijk een ludieke ervaring om maar eens een ouderwets woord te gebruiken.’

Yvonne vervolgt: ‘Aan deze Salon XX doen alle 26 leden van Verkuno mee en zullen er zo’n 300 werken te zien zijn. Dat wordt nog een hele klus menen beide dames. ‘Maar het gaat lukken. Als extra attractie dit jaar is er een kans voor alle bezoekers aan Salon XX om een kunstwerk naar keuze te winnen. De entreekaart is tevens lot; dus kom genieten en win kunst naar keus!’

 

Salon XX

Kunstencentrum K38, Kanaalstaat 38 te Roden

van 8 t/m 30 december 2018

Open: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

kerstdagen gesloten

Entree € 2,00 (tot 18 jaar gratis)

www.verkuno.nl


2017
 

2016

___________________________________________________________________________________

                                                        

 

NOVA met 80 werken van 18 Verkuno leden.

 

Nieuwe schilderijen, grafiek en ruimtelijke werken zorgen samen voor een bomvolle Salon. De totaalexpo schittert als een NOVA.

Een Nova is een ster die een plotselinge uitbarsting heeft. Hierbij blaast de ster zijn buitenste gaslaag de ruimte in en vergroot daarmee de helderheid tot honderdduizend keer van de ster.

 

DEELNEMERS

Magda Balvers, Jelly van den Bosch, Peter Dijk, Yvonne Dollee, Marleen van Engelen, Arien de Groot, Maxelant Harmsze, Jannie Hiskes, Thea Hoek, Joke Klaveringa, Rianne Kooijman, Sonja

Leutholff, Ansje van den Muyzenberg, Mariet Schedler, Marijtje van der Veen, Peter de Vis, Maryke Wiegers, Loes Wouda

 

___________________________________________________________________________________

                                                        

 

Grafiek

 17 september t/m 9 oktober 2016

 Kunstencentrum K38, Roden

 De opening is op vrijdag 16 september.

 

In het kader van de ''Maand van de Grafiek'' (een landelijke Grafiekmanifestatie) hebben de grafische kunstenaars van Verkuno een Grafiektentoonstelling  in K38 georganiseerd. Zo is K38 ''Vol van Grafiek'' en zijn alle Grafiekdisciplines vertegenwoordigd, van ''hoog-, diep-, zeef- tot vlak-druk''. Elke prent heeft zijn eigen verhaal!

12 gasten zijn uitgenodigd om samen met 6 kunstenaars van Verkuno dit ''Grafiekfestijn'' te verwezenlijken! Ook zullen er workshops en demonstraties georganiseerd worden. De tentoonstelling is van 17 september t/m 9 oktober.

De opening  op 16 september om 20.00u. zal verricht worden door Pieter Jonker, ''een bevlogen grafiekliefhebber'', secretaris en penningmeester van de stichting Nobilis, Centrum voor prentkunst te Fochteloo.

Voor wie nog geen ''grafiekminnaar'' een kans!

___________________________________________________________________________________

                                                        

 

De Open Atelierroute Noordenveld is weer op 17 en 18 september.

 

Op zaterdag 17 september  om 11.00 uur isdeopening aan de Groningerweg 16 in Peize.Iedereen is welkom.

 

Het programmaboekje dat dan gratis bij alle deelnemende kunstenaars te krijgen is vertelt wat je op welk adres kunt vinden.

 

___________________________________________________________________________________

                                                        

 

TIJDSPANNE

 

28 mei – 19 juni 2016 

Kunstencentrum K38, Roden

De opening is op vrijdag 27 mei.

 

Verkuno organiseert in juni een ‘niet gewone foto expositie’ van diverse kunstwerken waarbij de foto een belangrijk onderdeel vormt.

Een foto legt een tijdstip vast en wil daarmee een moment zichtbaar maken. Een tijdspanne is de afstand tussen twee tijdstippen.  En wil dus verder gaan dan een moment. Of er zelfs van loskomen. Foto’s als onderdeel van een werk zijn op deze tentoonstelling te zien en maakt het daarmee een ‘niet gewone foto expositie’. Er zijn werken waar je de foto als element amper herkend. En natuurlijk is er ook fotografie als direct herkenbare kunstvorm. Het verhalende karakter van een foto wordt opgenomen in een nieuwe verschijningsvorm. Alle aanwezige kunstwerken hebben als bindende factor “TIJD”.

 

De exposanten zijn Peter Dijk, Marthe van de Grift, Maxelant Harmsze,  Jannnie Hiskes, Thea Hoek, Sonja Leuthollf, Mariet Schedler, Alfred Oosterman, Frieda de Witte

___________________________________________________________________________________

                                                        

 

XS (extra small)

 

24 kunstenaars

2 leden van Verkuno

en 12 gasten maken werk dat niet groter is dan 12 x 12 x 12 cm.

 

Losse werkjes of een serie.

Getekend, geschilderd, geplakt, geboetseerd, getimmerd, geëtst, gefotografeerd.

 1

Opening vrijdag 1 april (geen grap) om 20.00 uur met een  fluitsignaal.

M.m.v. Modelspoorclub Pieterse: Thomas de trein en vriendjes.

 

___________________________________________________________________________________

                                                        

 

HIDDEN FACES

6 februari 2016 – 28 februari 2016

 

Kunstencentrum K38

 

De opening zal plaats vinden op

vrijdag 5 februari om 20 uur.

En wordt verricht door Theo van Egeraat .

 

Het uitgangspunt van deze expositie is om figuratieve werken te tonen waarop mensen hun gelaat geheel of deels niet zichtbaar is. Er zijn velerlei redenen waarom het gelaat niet zichtbaar is. Religie en Politiek  /Emotie: schaamte / verlegenheid / pijn / verdriet / Terrorisme  en culturen  /Incognito  /Privacy en Anonimiseren van individuen in de media / Bescherming: vuil / afval / ziekte / Bankrover en bandieten / Feesten en carnaval / etc
Deze expositie probeert de diversiteit aan onzichtbare gezichten te tonen en een inkijk te bieden aan de redenen daarvoor. Bij de inrichting gaan we daarvan uit. We streven naar een grote diversiteit aan disciplines, zoals tekeningen, schilderijen, plastieken, fotografieën, grafiek e.d.

 

___________________________________________________________________________________