2024


Open atelier Route 2024

voor de 36 ste keer

 


Verkuno Open Atelierroute Noordenveld  op zaterdag 11 mei t/m zondag 12 mei 2024 

van 12.00 tot 17.00 uur.

 

De kunstenaarsvereniging Verkuno organiseert voor de 36 ste keer haar Open Atelier Route Noordenveld.

Het is weer gelukt om een interessante route langs de ateliers in Norg, Roden en Peize te maken. Bijzonder dit jaar is dat u tijdens de route in 10 ateliers de kunstenaars en hun gasten kunt ontmoeten, maar dat er ook 4 groepslocaties zijn, waarin u ook kunstwerken kan zien en uitleg over het werk krijgt.

 

De opening wordt gehouden op zaterdag 11 mei, 11 uur, in de Paardestal, Hooghaar 1 te Peize.

Het duo “Same Old” verzorgt de muziek. Ontstaan uit een voorliefde voor country, western en blues.  Met twee dynamische stemmen en donderende gitaren weten Stijn Bloemhof en Laszlo Buring u in hun verhalende nummers mee te nemen. 

De Paardestal  te Peize is het  begin en geeft het overzicht van de route.  Er worden een aantal werken van de deelnemende kunstenaars getoond. 

 

In Peize zijn 6 ateliers te bezoeken, waar 10 kunstenaars hun werk laten zien.

Wilhelmina Zoutewelle  verwerkt gescheurd en bedrukt papier in haar twee- of driedimensionale kunstwerken. Muziek, een gebeurtenis uit het verleden, een idee of beeld uit de natuur kunnen aanleiding zijn om in (gescheurd) papier uitgedrukt te worden.

Alfred Oosterman professioneel fotograaf. Naast zijn zakelijke opdrachten laat Alfred zich in zijn vrije werk inspireren door de natuur o.a. de Onlanden.  Ook de serie foto’s van de artiesten in Theater “de Winsinghhof” zijn in zijn atelier te zien. Gasten in atelier Alfred, zijn Anita Hoekstra en Angelien Coco Martin.

Op zondagmorgen 12 mei van 11.00/12.00 uur treedt Brunhilde Kuijper op met klank/stem/poëzie in het atelier bij Alfred.

Anita Hoekstra maakt florale kunstobjecten in geometrische vormen van vooral plantaardige materialen. De vormen, kleuren en materialen, die de natuur ons biedt zijn haar grote inspiratiebron. Op dit moment vindt ze haar inspiratie in driehoeken in de meest complexe vormen.  

Angelien Coco Martin heeft zich vooral toegelegd op het portret van mens en dier. Samen met de collega’s van het beeldhouwcollectief Het Paradijs (die ook te zien zijn in de Margarethakerk te Norg) werkt ze veel naar levend model. Het gaat om de pose, de richtingen en om donker en licht.

Annet Raben: Bij Annet draait alles om kleur. In olieverf maakte ze een grote kleurrijke portrettenserie “Personages”. Verder in acryl schildert Annet in grote kleurexplosies (zoals ze dit noemt) met mooie kleurovergangen en ze gebruikt graag versieringen en omlijningen. Krachtige en prachtige vrouwen zijn ook haar onderwerp.

Bernadette Bijl exposeert ook in het atelier van Annet. Bernadette schildert intuïtief en figuratief met de mens als inspiratiebron ze schildert met acryl en inkt op doek, plaat en op gebakken kleitegeltjes. Ze gebruikt kwast en paletmes. Maakt landschapen en ook ruimtelijk werk, keramiekfiguren.

Rianne Kooijman zoekt in haar werk naar het licht, de ruimte, de stilte, de schoonheid van de natuur en de vrijheid. Ze schildert graag op het Wad en aan de kust, daar voelt ze zich heerlijk, dat wordt dan vaak in aquarel. Met acryl werkt ze vaak met een thema, dat kan verstild, maar ook heel kleurig en abstract zijn.

Ruth Assink vindt haar inspiratie in de natuur. Drentse velden met hei, kronkelige bomen, rotsige bergen en eindeloze duinen op de Waddeneilanden. Ze werkt haar ideeën uit met diverse soorten verf, inkt en kleurpotloden en collagepapier. Graag tekent ze ook mensen met rariteiten en karakter.

Jolande van Luijk werkt met wol, planten en textiel. Ze maakt van planten papier. Het creatief bezig zijn met vilt, kleuren en verschillende soorten wol werkt transformerend en leidt tot persoonlijke inzichten. Natuurbeleving, creativiteit, kunst, duurzaamheid, onthaasting en spiritualiteit zijn sleutelwoorden voor haar en dat zie je in haar kunst.

Olesia Liashova maakt kunstwerken van de Oekraïense folklore, ze is docent en geeft les in zijdeschilderen en traditionele Oekraïense schilderkunst “Petrykivka”. Twee soorten kunst die totaal verschillend zijn. Olesia laat u d.m.v. haar prachtige kunstwerken kennis maken met de cultuur en eeuwenoude tradities en schilderkunst van Oekraïne.

In Roden kunt u het werk van 3 kunstenaars zien in hun atelier zien en 1 kunstenaar in de Catharinakerk.

Bovendien kunt u het werk van alle Verkuno-kunstenaars in K38 bekijken, waar zij een 25-jarig jubileum jubileumtentoonstelling hebben. Iedere kunstenaar laat een werk van 25 jaar geleden en recente werken zien.

Rachel Climo schildert volgens de eeuwenoude traditie van een onderschildering en glaseren, die ze verbindt met de toekomst door eigentijds kleurgebruik. De kennis van anatomie komt naar voren in haar terugkerend thema van het vrouwelijk lichaam. Maatschappelijke thema’s waar vrouwen mee te maken hebben, snijdt ze in haar werk aan.

Grietje Nieuwhof is actief als handvormend kunstkeramiste. Ze beheerst diverse stook- en baktechnieken. Vanuit een groot creatief gevoel groeien in haar atelier de werkstukken op natuurlijke wijze. Ze heeft een grote passie voor prehistorische vogels, die ook in haar schilderijen herkenbaar zijn.

Derek Scholte maakt retro-futuristische objecten die persoonlijke verhalen vertellen. Verhalen over kleine en grote gebeurtenissen in een mensenleven. Bijzonder tijdens dit weekend is de premiere van een nieuwe richting in zijn wer: de toevoeging van splinternieuwe korte films. Doorlopend te zien.

In het atelier van Derek, vertelt schrijfster Jolanda Dieuwke Lichthart over haar nieuwste boek (in wording) “Oer Beppes”, verhalen over vrouwen van vroeger.

Hans van der Mark, exposeert in de Catharinekerk. Het werk van Hans ontstaat uit spontaniteit! Ontdekken van mogelijkheden. Toeval en gestuurde acties gaan hand in hand in zijn werken op doek en papier. Met acrylverf en ongebruikelijke materialen worden composities en structuren aangebracht. Elk werk is een verrassing.

 

In Norg ziet u het unieke werk van Linda van Huffelen in haar glasatelier.
In het atelier van Ilona Molenaar is het werk van 6 kunstenaars van haar werkgroep zien in diverse technieken. In de Margarethakerk kunt u genieten van ruimtelijk werk van 14 leden van het beeldhouwcollectief HetParadijs.

Linda van Huffelen maakt unieke glaskunst. Haar objecten gaan voorbij aan het bekende. In het glas ziet ze steeds nieuwe mogelijkheden.
Binnen glasfusing specialiseert ze zich in ongebruikelijke technieken. Een hele bijzondere techniek die ze toepast, zijn haar Inflatables. Hierbij smelt ze tot wel 60 plaatjes glas samen, waarna ze die tijdens de stook opblaast met perslucht.

Groepsexpositie in het praktijk/atelier van Ilona Molenaar. Het atelier is de plek waar creativiteit en inspiratie samenkomen. De kunstenaars komen wekelijks bij elkaar. Zij hebben een ding gemeen. Ze hebben allen te maken gehad met een ingrijpende verandering in hun leven door het krijgen van een herseninfarct of andere aandoening. U zult versteld staan van de diverse kunstwerken, die er gemaakt worden. Van schilderijen en lichtobjecten tot beeldhouwwerk en keramiek.

Groepsexpositie in de Margarethakerk: Het Beeldhouwerscollectief "Het Paradijs"  telt 16 leden, allen autonoom kunstenaars die zowel individueel als gezamenlijk werken. Er wordt gewerkt met een breed scala aan materialen zoals klei, was, gips, hout, steen en metaal. Er wordt getekend,geboetseerd, geschilderd en geassembleerd. Ook wordt er naar levend model gewerkt.

 

Alle informatie over de route kunt u lezen op

www.openatelierroutenoordenveld.nl en

www.verkuno.nl

Routeboekjes vindt u bij alle ateliers, bibliotheek, musea, gemeentehuis, K38 in Roden.

 

Rianne Kooijman