Kunst kijken in het Moederdagweekend.

 

Zaterdag 11 en zondag 12 mei 2019 

organiseren de Verkuno-kunstenaars voor de 31ste keer hun                           Open Atelierweekend in de Gemeente Noordenveld.

De start van de route is op zaterdag 11 mei om 10.30 uur met een feestelijke opening in de Paardestal, Hooghaar 1 te Peize. Met een kopje koffie en iets lekkers in de hand kunt u luisteren naar verrassende muziek. Hier kunt u van iedere deelnemende kunstenaar een paar kunstwerken zien, om alvast warm te lopen om de route te volgen. De kunstenaars zijn daar aanwezig en u krijgt een indruk wat er in de diverse ateliers te bekijken is.  De ateliers zijn op zaterdag en zondag van 12 tot 17.00 uur open.

Een weekend om op de fiets of met de auto door het mooie Noordenveld te gaan en de ateliers te bezoeken en van kunst, cultuur en natuur te genieten. Let op de gele vlaggen.

De ateliers zijn in Een, Nietap, Norg, Roden en Peizete vinden. Daar staan de kunstenaars klaar om u over hun kunstwerken en werkmethode te vertellen. De apparatuur, waarmee gewerkt wordt kan uitgelegd of gedemonstreerd worden. Zoals de glasoven,  de etspers, de keramiek,  de houtdruk, de zeefdruk, de vilttechniek en de inspiratie van de  kunstenaars.

In Eenbezoekt u Marijke Wiegers,die druktechnieken maakt en die ook in collages verwerkt. In Een is ook het atelier van Nel Haringa en Fred Olijve,die abstracte geometrische kunst maken.

In Nietap heeft Joke Klaveringahaar atelier open en laat olieverf en aquarel en gemengde technieken zien  in landschappen, stillevens en portretten. Haar gast is Froukje Dijkstra, die keramiek maakt in strakke vormen.

In Norg heeft Linda van Huffeleneen glas atelier, waarin zij in diverse technieken haar glaskunstwerken laat zien. Bij Linda mogen de bezoekers een klein glassteentje maken om kennis te maken met glasfusie.

In Roden maakt u kennis met Derek Scholte, die verrassende  kunstobjecten maakt van hergebruikte materialen, gevonden op straat, vlooienmarkten en 2dehandswinkels. 

In Peize in de kerk  is het fotowerk en samengestelde kunstwerken, waarin foto’s verwerkt zijn,  van Ans Courtierte bezichtigen.

Rianne Kooijman, heeft haar atelier “Naast de Kerk “ in Peize. Rianne vindt haar inspiratie in de natuur. De Onlanden en de Wadden zijn o.a. haar onderwerpen in acryl en aquarel. In acryl maakt ze tevens realistische en abstracte schilderijen  in diverse thema’s. 

Ansje van den Myzenberg  laat kleuretsen en kunstwerken in gemengde techniek  zien. Het etsen is voor haar een proces in wording, geïnspireerd door het leven, de natuur, het zink en lood “gebeten” en “bedrukt” en ”betekend”.  Bij Ansje kunt u zich ook laten informeren over haar workshops. 

Annet Raben  heeft haar ruime atelier in het oude Rabobankgebouw. Haar atelier bruist van haar  vrolijke en kleurrijk en haar vaak grote werk, maar ook van het enthousiasme van haar cursisten ,die door Annet aangespoord worden hun creatieve kwaliteiten aan het doek toe te vertrouwen. Tijdens deze  open dagen is Bernadette Bijl haar gast.Bernadette werkt in zachte tonen en pasteltinten, haar mensfiguren ontstaan als het ware uit de acrylverf door te schrapen met haar paletmes.

Wilhelmina van Beek-Zoutewelle maakt papier/kartonreliëfs en objecten en tekeningen. Van muziekfragmenten , die haar aanspreken maakt  ze een transcriptie-in-beeld; soms een letterlijke en herkenbare weergave uit de partituur. Zij gebruikt vaak muziekpapier in haar kunstwerken.

Magda Balvers  werkt met vilt en textiel en zoekt steeds naar manieren om er vorm aan te geven, zodat er iets nieuws ontstaat wat haar verrast. Zo ontstaan haar wandobjecten en ruimtelijke installaties

In de Paardestal zal Trijntje Sporrelhaar atelier maken en haar olieverf-kunstwerken tentoonstellen. Bossen en velden in de Noordelijke provincies zijn daarbij haar favoriet.

De tentoongestelde kunstwerken van alle deelnemers zijn  in de Paardestal ,  na de open atelierroute nog tot en met zondag 2 juni te bezichtigen.

Alle gegevens en de adressen van de Open Atelierroute Noordenveld, komen in de maand april in persberichten. In  de bibliotheken en VVV’s  en op vele adressen in Noordenveld en bij de kunstenaars liggen de uitnodigingen met routekaart  dan ook voor u klaar.

Voor informatie: Rianne Kooijman, 

050-5032208, riannekooijman

 

Feest!                    Feest!                             Feest!

 

 

 

  30 Jaar Open Atelier Route

 

              Noordenveld!

 

  Het weekeinde van 12 en 13 mei 

 

is het al de 30e keer  dat professionele kunstenaars van “Verkuno” (Vereniging van professionele kunstenaars en vormgevers van de Gemeente Noordenveld)  hun ateliers openstellen voor iedereen die eens wil kijken wat ze daar allemaal doen.

Bij deze Jubileum Route zijn ook niet-”Verkuno”-leden , uit Noordenveld,  uitgenodigd die of in hun eigen atelier of bij iemand te gast zijn in het atelier.

Het wordt een speciaal weekeinde!

 

Vrijdagavond 11 mei is er in de kerk van Peize een concert.

Nele  Mennes komt zingen met begeleiding.                                                                                                                                                 

Zaterdagmorgen 12 mei wordt dit feestelijke weekeinde geopend met een optreden van Patricia Suer. Dat zal zijn om 10.30 uur, bij Ans Advocaat van De Paardestal in Peize.

In De Paardestal hangt van iedere deelnemer een werk, een soort overzicht van alle atelierroute deelnemers.  Vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur staan de ateliers open voor bezoekers. Ateliers in o.a. Een, Nietap, Peize, Roderwolde, Altena, Veenhuizen.

Zondagmorgen start met een concert in het atelier van Alfred Oosterman, en gaan de ateliers weer open van 12.00-17.00 uur.

 

De organisatie is in volle gang en we raden u aan de berichtgeving over het 30e Open Atelier Route Noordenveld weekeinde goed in de gaten te houden. T.z.t. komt er een boekje met informatie over de deelnemers en een route.

 

 


PEIZE 

'Hoe ik, Rianne Kooijman, bij de oprichting van de Open Atelierroute Noordenveld betrokken raakte en ook 30 jaar mijn atelier open gedaan heb en ieder jaar met veel plezier de bezoekers ontving'.

'Toen ons gezin 47 jaar geleden in Peize kwam wonen, werd er in de eerste jaren een Culturele Commissie Peize opgericht door de nieuwkomers in Peize. Het was een goed initiatief, waarmee er goede culturele evenementen werden georganiseerd en waardoor je elkaar ook leerde kennen. Omdat ik me toen als schilder ontwikkelde, werd ik gevraagd om ook in de commissie te komen. Je werd dan meteen donateur en zo organiseerden we iedere maand een muziek of theatervoorstelling of nodigden een schrijver uit. Het NNO gaf ieder jaar in een kleine samenstelling een concert in de kerk en ook de schrijver, Jan Siebelink, was in zijn jonge jaren een keer onze gast. Ieder jaar werd met een kunst tentoonstelling in de kerk afgesloten. Omdat we kwaliteit wilden blijven leveren en eigenlijk daarvoor niet genoeg geld hadden, hebben we besloten om 30 jaar geleden met de Culturele Commissie Peize te stoppen, maar dan wel met een nieuw evenement. Dat werd de geboorte van de Open Atelierroute Peize. Het werd een groot succes, de kunstenaars deden hun ateliers open om de bewoners van Peize met de kunst en de kunstenaars kennis te laten maken.

Koekfabriek

In de Koekfabriek, voorheen Melkfabriek, werden in de loop der jaren ruimtes verhuurd als atelier aan pas afgestudeerden en andere kunstenaars. Dat was een leuke aanvulling op de andere kunstenaars in Peize. We nodigden ze uit om mee te doen. Na een aantal jaren werd het door de gemeente niet meer verantwoord gevonden, om daar ateliers te hebben en te laten bezoeken. De kunstenaars konden er niet meer blijven. Bij de gemeentelijke herindeling van Noordenveld, organiseerden de kunstenaars van de verscheidene dorpen een evenement om elkaar te leren kennen 'De Geheimen van...'. We gingen in elkaars dorp exposeren, wat tot de oprichting van Verkuno, de vereniging van professionele kunstenaars in Noordenveld heeft geleid. Nu werd het na 10 jaar de Open Atelierroute Noordenveld, die ieder jaar in het tweede weekend van mei werd gehouden. Bezoekers uit Groningen, Drenthe en Friesland en soms ook verder weten de ateliers te vinden. We organiseren altijd een bijzondere opening met muziek of theater en sparen om met ieder lustrum een speciaal uitgebreid cultureel programma te kunnen bieden.' Rianne Kooijman


 

 

Geboren met ‘’de kwast en etsplaat’’

 

Geboren in het kunstenaarsdorp Bergen, of dat van invloed is geweest op het feit dat ik als kind altijd bezig was met tekenen en schilderen, weet ik niet, wel werd het van huis uit zeer gestimuleerd, maar toen ik in de 3e klas middelbare school naar de academie in a’dam wilde werd daar toch een ‘’kwastje’’ voor gestoken: veel te gevaarlijk!

Ik veranderde van middelbare school en ging naar de kees boekeschool in bilthoven waar naast de ''gewone'' vakken veel aan creatieve vakken werd gedaan, naast de beeldende vakken ook toneel, dans en muziek.

Hierna ging ik toch naar de academie, eerst den haag en daarna amsterdam waar ik facultatief van het etsen mocht proeven, na a'dam, westzaan en zaandijk uiteindelijk hier in het noorden terechtgekomen,  waar ik mij op het grafisch centrum helemaal op het etsen ging toeleggen,uit een vrije werkgroep ontstond de kunstenaarsgroep :   ’’de noordelijke etsers''.

 In peize was ik naast mijn werk, druk met de culturele commissie, die uiteindelijk ‘’het loodje moest leggen’’ vanwege te weinig financiële middelen, maar niet getreurd; we bedachten om in het weekend v/d fiets en molendag, een kleine expo in de kerk te houden en onze (een handjevol kunstenaars!)ateliers open te zetten, hiermee was het ’’ei gelegd’’, het werd een groot succes!

  Nooit had ik gedacht dit nu voor de dertigste keer mee te mogen maken! Altijd nog aan het etsen en dat is  deze keer weer in mijn atelier te zien en ook hoe dat in z’n werk gaat!

 

 

Ansje van den muyzenberg

Zuurseweg 19

9321hg

peize