2023


Open atelier Route 2023

voor de 35 ste keer

op 13 en 14 mei

35! Jaar Verkuno’s Open Atelierroute Noordenveld

Kunstenaarsvereniging Verkuno organiseert voor de 35e keer haar Open Atelier Route Noordenveld. 

Wat 35 jaar geleden begon in Peize met o.a. kunstenaars uit de Koekfabriek is uitgegroeid tot een jaarlijks terugkerend cultureel evenement door de gehele gemeente. Elk tweede weekend van mei staan de kunstenaars paraat. Naast de leden van Verkuno doen ook gast-kunstenaars mee. Dit jaar 26 deelnemers op 20 locaties in Norg, Roden, Roderwolde en Peize. Tijdens de atelierroute kunt u kunst kijken, maar ook kennis maken met de kunstenaars en vragen naar hun beweegredenen en werkwijze. In sommige ateliers kun u ook zien hoe een kunstwerk daadwerkelijk tot stand komt. Natuurlijk is er ook de mogelijkheid een kunstwerk te kopen of een opdracht te geven. 

 

Retrospectief

Op de route wordt een retrospectief getoond van het werk van de in het afgelopen jaar overleden Noordenveldse kunstenaars Ansje van den Muijzenberg en Gerrit Guldenhemel. Van Gerrit Guldenhemel is vrij werk te zien dat gebaseerd is op de Drentse houtwallen. Verder maakte hij, vaak voor het Dagblad van het Noorden, eigenzinnige portretten. Ansje van den Muijzenberg was vanaf het begin van de route verbonden als deelnemer en organisator. Een overzicht van haar werk wordt getoond in Kunstencentrum K38 in Roden. Ansje was aangesloten bij de Noordelijke etsers en heeft de kleurets in Nederland op de kaart gezet. Etser en vriendin Marcia Krijgsman geeft uitleg bij het werk van Ansje.

 

Kunst uit Oekraïne

Artist in Residence Olesia Liashova laat in Peize zien hoe zij Oekraïense symbolen en ornamenten in haar textielkunst verwerkt. In haar thuisland is Olesia lerares, bij textielkunstenaar Jolande van Luijk vindt zij de rust en de ruimte om haar binnenwereld vorm te geven, onder andere door het beschilderen van zijde in batiktechniek. De jonge Olesia nam, in de korte tijd dat zij in Nederland verblijft, deel aan verschillende Nederlandse exposities. De kunstenaar is bovendien geschoold in de traditionele Oekraïense schilderkunst, zij beschildert kunstvoorwerpen, huishoudelijke artikelen en geeft ook workshops in deze techniek.

 

Kerken Roden, Roderwolde, Peize

Drie prachtige oude kerken in Noordenveld zijn onderdeel van de route. In de kerk van Roden vind u het abstracte gelaagde werk van Hans van der Mark. Het kleine kerkje van Roderwolde wordt ingericht met het kleurrijke realistische schilderwerk van Henk van Donk en met de installaties van Maxelant Harmsze. Maxelant is multimedia kunstenaar en geeft haar projecten vorm in o.a. textiel en papier. In de Peizer kerk wordt werk getoond van Sonja Leutholff en Marijtje van der Veen. Sonja Leutholff ontwikkelde zich van houtdrukker tot kunstenaar-fotograaf, het werken in lagen bleef, haar beelden zijn intrigerend en mysterieus. Marijtje van der Veen schildert in sterk verzadigde kleuren op de grens van abstractie. Rozen, tafels, wolken zijn haar onderwerp, soms worden weeftechnieken geïntegreerd. 

 

Glas, brons, fotografie, vilt, fresco’s, keramiek en florale kunst.

Norg

Naast schilderwerk is er ruime keuze in kunstenaars die werken met andere technieken. Linda van Huffelen toont in haar Norger werkplaats “Glasuniek” hoe haar kunstwerken van opgeblazen glas, de zogenaamde “Inflatables”, tot stand zijn gekomen. Zij laat tevens een door haar ontwikkelde techniek zien waarbij uit gestapeld glas objecten gevormd worden. Op het Kunsterf in Norg geven Wilma Wassing en Jessica Lelieveld dagelijks demonstraties van verschillende keramiek-stooktechnieken: Raku, Saggar en Obvara. Ans Courtier laat zich inspireren door de omgeving en werkt in de monumentale schuur aan een installatie. Hier zijn ook de conceptuele zelfportretten van Nanette Darneviel te zien, zij gebruikt diverse fotografische technieken zoals cyanotype. Cyanotype oftewel blauwdruk is een oude fotografische techniek, waarbij blootstelling aan licht zorgt voor de blauwe kleuring. Aan de rand van Norg vindt u het fraaie atelier van Lonia Schölvinck, Lonia schildert in een sferische stijl, haar onderwerpen zijn: Mensen, paarden, de stad en het Wad. “Een huis zonder kunst is een huis zonder ziel” zegt Lonia. Op zondagmiddag 14 mei treedt in Norg op het Kunsterf gelegenheidsduo Laura van Meijeren en Kathelijne Schelfhout enkele malen op. Laura is dichter en Kathelijne speelt op de harp. 

Roden

In Roden vervaardigt Grietje Nieuwhof haar keramieken vogels, waarbij ze een voorliefde voor de Dodo toont. Angelien Coco Martin maakt, vaak in opdracht, realistische portretten op doek maar ook in klei en brons. 

Peize

De expertise op het gebied van vilten van Peizer kunstenaar Magda Balvers is groot, in verschillende vilt-technieken geeft zij haar textiele installaties vorm. In het vrije werk van fotograaf Alfred Oosterman trekken vormen en structuren, herhaling en bijzondere details de aandacht. Hij laat in zijn ruime fotostudio een fotoserie van “de Onlanden” bij zonsopkomst zien. Gast in de fotostudio is Anita Hoekstra die exclusieve florale kunstobjecten maakt waarin geometrische vormen een rol spelen. In het atelier van Rianne Kooijman, naast de kerk, zijn landschappen in aquarel en acryl te zien waarin de stilte en weidsheid in de natuur een belangrijk onderwerp zijn.

Toon Borghuis’ monumentale werk in olieverf en mixed media ontstaat als een organisch proces. Langzaam in lagen opgebouwd ontwikkelt zich eigenzinnig zijn beeldtaal. Een spetterend kleurfestijn is het werk van Annet Raben, zelfs de tuinplanken moesten eraan geloven! De laatste tijd wordt haar werk abstracter en de kleuren zachter. Bij Bernadette Bijl krijgt de mens maar ook het landschap op verschillende manieren vorm. Bernadette werkt figuratief in diverse materialen zoals acryl, inkt, ook schildert ze op klei. Ruimtelijk werk wordt door haar gemaakt in brons, aluminiumcement of keramiek. In galerie Serpentijn waar Annet Raben en Bernadette Bijl samen exposeren is op beide dagen vanaf 14.00 uur muziek van Honey Jar te horen: pure muziek van Grunneger en Drentse bodem. Ruth Assink werkt op papier in inkt, oliepastel, gouache, kleurpotlood, druktechnieken of collage. Haar werk kenmerkt zich door landschappen en mensen uitgewerkt in kleur en textuur. 

In de tuin van haar B&B “Het beschilderde huis” bouwt Johanneke Dun haar “Scapella” met fresco-muren. Naast muurschilderingen maakt Johanneke portretten waarbij zij in dialoog gaat met de geportretteerde en zo in het portret de essentie probeert te vangen in kleur en stijl. In het Peizer atelier van Wilhelmina Zoutewelle bent u er getuige van hoe dierbare oude, ooit waardevolle materialen in kunstwerken een nieuwe vorm en betekenis krijgen.

 

Opening en Muziek

Vrijdagavond 12 mei is er om 20.00 uur in de kerk van Peize een jazz- optreden van de Frans Elsen Factor met bekende drummer Eric Ineke, hij speelde met internationale en nationale grootheden zoals Pim en Ruud Jacobs, Rita Reijs en Piet Noordijk. De zevenkoppige band speelt in de sfeervolle Peizer kerk de zogenaamde “Noorse cyclus” van Frans Elsen. De pianist Frans Elsen (1934-2011) componeerde dit stuk in een afgelegen berghut in Noorwegen, de desolate omgeving inspireerde hem. Kaarten via openatelierroutenoordenveld@gmail.com, kaarten in voorverkoop €12,50, kerk open 19.30.

De opening van de atelierroute is op zaterdag 13 mei om 11.00 uur door burgemeester van Noordenveld Klaas Smid, in galerie de Paardestal, Hooghaar 1, te Peize. De opening wordt op zaterdagochtend vanaf 10.30 opgeluisterd door de Keltische groep Andawenn, Hans Elzinga en Maaike de Waal spelen Bretonse, Schotse en Ierse melodieën op gitaar, fluit, en whistles. Zie voor diverse andere optredens in de ateliers de website.

 

Win een kunstwerk !

Jubileumactie: Met een kanskaart maakt elke bezoeker kans op een kunstwerk naar keuze! Iedere bezoeker van een atelier krijgt gratis per locatie één kanskaart en maakt daarmee kans op een kunstwerk van één van de deelnemende kunstenaars. Er zijn meer dan twintig kunstwerken geselecteerd, het loont dus de moeite om meerdere ateliers te bezoeken….

 

Op 13 en 14 mei staan de atelierdeuren in Norg, Roden, Roderwolde en Peize van 12.00 tot 17.00 voor u open. In het routeboekje, dat verkrijgbaar is op alle locaties, staat de (fiets) routekaart met daarbij ruim informatie over alle kunstenaars met foto’s van hun werk 

Zie ook: www.openatelierroutenoordenveld.nl    /     https://www.facebook.com/OpenAtelierRoutenoordenveld