Feest!                    Feest!                             Feest!

 

 

 

  30 Jaar Open Atelier Route

 

              Noordenveld!

 

  Het weekeinde van 12 en 13 mei 

 

is het al de 30e keer  dat professionele kunstenaars van “Verkuno” (Vereniging van professionele kunstenaars en vormgevers van de Gemeente Noordenveld)  hun ateliers openstellen voor iedereen die eens wil kijken wat ze daar allemaal doen.

Bij deze Jubileum Route zijn ook niet-”Verkuno”-leden , uit Noordenveld,  uitgenodigd die of in hun eigen atelier of bij iemand te gast zijn in het atelier.

Het wordt een speciaal weekeinde!

 

Vrijdagavond 11 mei is er in de kerk van Peize een concert.

Nele  Mennes komt zingen met begeleiding.                                                                                                                                                 

Zaterdagmorgen 12 mei wordt dit feestelijke weekeinde geopend met een optreden van Patricia Suer. Dat zal zijn om 10.30 uur, bij Ans Advocaat van De Paardestal in Peize.

In De Paardestal hangt van iedere deelnemer een werk, een soort overzicht van alle atelierroute deelnemers.  Vanaf 12.00 uur tot 17.00 uur staan de ateliers open voor bezoekers. Ateliers in o.a. Een, Nietap, Peize, Roderwolde, Altena, Veenhuizen.

Zondagmorgen start met een concert in het atelier van Alfred Oosterman, en gaan de ateliers weer open van 12.00-17.00 uur.

 

De organisatie is in volle gang en we raden u aan de berichtgeving over het 30e Open Atelier Route Noordenveld weekeinde goed in de gaten te houden. T.z.t. komt er een boekje met informatie over de deelnemers en een route.

 

 


PEIZE 

'Hoe ik, Rianne Kooijman, bij de oprichting van de Open Atelierroute Noordenveld betrokken raakte en ook 30 jaar mijn atelier open gedaan heb en ieder jaar met veel plezier de bezoekers ontving'.

'Toen ons gezin 47 jaar geleden in Peize kwam wonen, werd er in de eerste jaren een Culturele Commissie Peize opgericht door de nieuwkomers in Peize. Het was een goed initiatief, waarmee er goede culturele evenementen werden georganiseerd en waardoor je elkaar ook leerde kennen. Omdat ik me toen als schilder ontwikkelde, werd ik gevraagd om ook in de commissie te komen. Je werd dan meteen donateur en zo organiseerden we iedere maand een muziek of theatervoorstelling of nodigden een schrijver uit. Het NNO gaf ieder jaar in een kleine samenstelling een concert in de kerk en ook de schrijver, Jan Siebelink, was in zijn jonge jaren een keer onze gast. Ieder jaar werd met een kunst tentoonstelling in de kerk afgesloten. Omdat we kwaliteit wilden blijven leveren en eigenlijk daarvoor niet genoeg geld hadden, hebben we besloten om 30 jaar geleden met de Culturele Commissie Peize te stoppen, maar dan wel met een nieuw evenement. Dat werd de geboorte van de Open Atelierroute Peize. Het werd een groot succes, de kunstenaars deden hun ateliers open om de bewoners van Peize met de kunst en de kunstenaars kennis te laten maken.

Koekfabriek

In de Koekfabriek, voorheen Melkfabriek, werden in de loop der jaren ruimtes verhuurd als atelier aan pas afgestudeerden en andere kunstenaars. Dat was een leuke aanvulling op de andere kunstenaars in Peize. We nodigden ze uit om mee te doen. Na een aantal jaren werd het door de gemeente niet meer verantwoord gevonden, om daar ateliers te hebben en te laten bezoeken. De kunstenaars konden er niet meer blijven. Bij de gemeentelijke herindeling van Noordenveld, organiseerden de kunstenaars van de verscheidene dorpen een evenement om elkaar te leren kennen 'De Geheimen van...'. We gingen in elkaars dorp exposeren, wat tot de oprichting van Verkuno, de vereniging van professionele kunstenaars in Noordenveld heeft geleid. Nu werd het na 10 jaar de Open Atelierroute Noordenveld, die ieder jaar in het tweede weekend van mei werd gehouden. Bezoekers uit Groningen, Drenthe en Friesland en soms ook verder weten de ateliers te vinden. We organiseren altijd een bijzondere opening met muziek of theater en sparen om met ieder lustrum een speciaal uitgebreid cultureel programma te kunnen bieden.' Rianne Kooijman


 

 

Geboren met ‘’de kwast en etsplaat’’

 

Geboren in het kunstenaarsdorp Bergen, of dat van invloed is geweest op het feit dat ik als kind altijd bezig was met tekenen en schilderen, weet ik niet, wel werd het van huis uit zeer gestimuleerd, maar toen ik in de 3e klas middelbare school naar de academie in a’dam wilde werd daar toch een ‘’kwastje’’ voor gestoken: veel te gevaarlijk!

Ik veranderde van middelbare school en ging naar de kees boekeschool in bilthoven waar naast de ''gewone'' vakken veel aan creatieve vakken werd gedaan, naast de beeldende vakken ook toneel, dans en muziek.

Hierna ging ik toch naar de academie, eerst den haag en daarna amsterdam waar ik facultatief van het etsen mocht proeven, na a'dam, westzaan en zaandijk uiteindelijk hier in het noorden terechtgekomen,  waar ik mij op het grafisch centrum helemaal op het etsen ging toeleggen,uit een vrije werkgroep ontstond de kunstenaarsgroep :   ’’de noordelijke etsers''.

 In peize was ik naast mijn werk, druk met de culturele commissie, die uiteindelijk ‘’het loodje moest leggen’’ vanwege te weinig financiële middelen, maar niet getreurd; we bedachten om in het weekend v/d fiets en molendag, een kleine expo in de kerk te houden en onze (een handjevol kunstenaars!)ateliers open te zetten, hiermee was het ’’ei gelegd’’, het werd een groot succes!

  Nooit had ik gedacht dit nu voor de dertigste keer mee te mogen maken! Altijd nog aan het etsen en dat is  deze keer weer in mijn atelier te zien en ook hoe dat in z’n werk gaat!

 

 

Ansje van den muyzenberg

Zuurseweg 19

9321hg

peize