2018
 

 
  Noordenveld plus

 

 

 

Parijse Salon herleeft bij Verkuno!

In december houden de Verkuno-kunstenaars voor de twintigste keer hun Salon. In navolging van hun beroemde voorgangers in Parijs zullen hun werken de muren van boven tot onder bedekken. Deze Salon XX vindt plaats in de drie expositieruimtes van Kunstencentrum K38 te Roden. De kunstenaars zullen in iedere ruimte drie kunstwerken laten zien. Daar alle 26 leden meedoen zal het er bomvol zijn, een hele belevenis! Aanleiding voor een gesprek met de coördinatoren van deze expositie: Yvonne Dollee en Jelly van den Bosch.

 

Hoezo de 20eSalon?

In antwoord op onze vraag halen Yvonne en Jelly enthousiast herinneringen op.

Jelly: ‘In het vervolg op de succesvolle acties van de Verenigde Kunstenaars van Noordenveld in 1998 voor het behoud van het Koetshuis van Havezate Mensinge als expositieruimte, werd december 1998 de eerste Salon georganiseerd. Het moest iets worden in de geest zoals indertijd in Parijs. Een overvol overzicht van wat de kunstenaars elkaar en het publiek wilden laten zien. De toenmalige wethouder Joop Kluitenberg opende deze eerste Salon en er was een Salonorkest en een feestelijk Drents glaasje. Een feest was het om al die kunstwerken van onze eigen Noordenveldse kunstenaars te zien in het Koetshuis!’

Yvonne vervolgt: ‘Nu komt er alweer de 20eSalon!. Dat bewijst wel hoezeer de kunst leeft bij kunstenaars en publiek! Het is een mooie traditie geworden in de gemeente Noordenveld en uniek in het land. Het is best bijzonder om met zoveel verscheidenheid in werkstijlen en individuen toch al 20 jaar als groep naar buiten te treden. Het gaat al twintig jaar over de kunstbeleving in de Gemeente Noordenveld.’ ‘Gelukkig zijn er veel leden van Verkuno in touw om deze Salon XX te organiseren’, vult Jelly aan.

 

Waren de Salons ieder jaar het zelfde georganiseerd?

‘Iedere Salon vond in de maand december plaats en heeft altijd een eigen accent gekregen. Er was bij voorbeeld een keer de Salon 1001-nacht om er maar eens één te noemen’, weet Jelly te vertellen.’Tijdens die expositieperiode werd er te midden van alle kunstwerken in een versierde 1001 nachtelijke sfeer gedurende een gehele nacht tussen de geëxposeerde werken aan elkaar verhalen verteld. Waarlijk een ludieke ervaring om maar eens een ouderwets woord te gebruiken.’

Yvonne vervolgt: ‘Aan deze Salon XX doen alle 26 leden van Verkuno mee en zullen er zo’n 300 werken te zien zijn. Dat wordt nog een hele klus menen beide dames. ‘Maar het gaat lukken. Als extra attractie dit jaar is er een kans voor alle bezoekers aan Salon XX om een kunstwerk naar keuze te winnen. De entreekaart is tevens lot; dus kom genieten en win kunst naar keus!’

 

Salon XX

Kunstencentrum K38, Kanaalstaat 38 te Roden

van 8 t/m 30 december 2018

Open: woensdag t/m zondag van 13.00 tot 17.00 uur

kerstdagen gesloten

Entree € 2,00 (tot 18 jaar gratis)

www.verkuno.nl2017

2016

 

NOVA met 80 werken van 18 Verkuno leden.

 

Nieuwe schilderijen, grafiek en ruimtelijke werken zorgen samen voor een bomvolle Salon. De totaalexpo schittert als een NOVA.

Een Nova is een ster die een plotselinge uitbarsting heeft. Hierbij blaast de ster zijn buitenste gaslaag de ruimte in en vergroot daarmee de helderheid tot honderdduizend keer van de ster.

 

DEELNEMERS

Magda Balvers, Jelly van den Bosch, Peter Dijk, Yvonne Dollee, Marleen van Engelen, Arien de Groot, Maxelant Harmsze, Jannie Hiskes, Thea Hoek, Joke Klaveringa, Rianne Kooijman, Sonja

Leutholff, Ansje van den Muyzenberg, Mariet Schedler, Marijtje van der Veen, Peter de Vis, Maryke Wiegers, Loes Wouda

 


 

Grafiek

 17 september t/m 9 oktober 2016

 Kunstencentrum K38, Roden

 De opening is op vrijdag 16 september.

 

In het kader van de ''Maand van de Grafiek'' (een landelijke Grafiekmanifestatie) hebben de grafische kunstenaars van Verkuno een Grafiektentoonstelling  in K38 georganiseerd. Zo is K38 ''Vol van Grafiek'' en zijn alle Grafiekdisciplines vertegenwoordigd, van ''hoog-, diep-, zeef- tot vlak-druk''. Elke prent heeft zijn eigen verhaal!

12 gasten zijn uitgenodigd om samen met 6 kunstenaars van Verkuno dit ''Grafiekfestijn'' te verwezenlijken! Ook zullen er workshops en demonstraties georganiseerd worden. De tentoonstelling is van 17 september t/m 9 oktober.

De opening  op 16 september om 20.00u. zal verricht worden door Pieter Jonker, ''een bevlogen grafiekliefhebber'', secretaris en penningmeester van de stichting Nobilis, Centrum voor prentkunst te Fochteloo.

Voor wie nog geen ''grafiekminnaar'' een kans! 

De Open Atelierroute Noordenveld is weer op 17 en 18 september.

 

Op zaterdag 17 september  om 11.00 uur isdeopening aan de Groningerweg 16 in Peize.Iedereen is welkom.

 

Het programmaboekje dat dan gratis bij alle deelnemende kunstenaars te krijgen is vertelt wat je op welk adres kunt vinden.

  

TIJDSPANNE

 

28 mei – 19 juni 2016 

Kunstencentrum K38, Roden

De opening is op vrijdag 27 mei.

 

Verkuno organiseert in juni een ‘niet gewone foto expositie’ van diverse kunstwerken waarbij de foto een belangrijk onderdeel vormt.

Een foto legt een tijdstip vast en wil daarmee een moment zichtbaar maken. Een tijdspanne is de afstand tussen twee tijdstippen.  En wil dus verder gaan dan een moment. Of er zelfs van loskomen. Foto’s als onderdeel van een werk zijn op deze tentoonstelling te zien en maakt het daarmee een ‘niet gewone foto expositie’. Er zijn werken waar je de foto als element amper herkend. En natuurlijk is er ook fotografie als direct herkenbare kunstvorm. Het verhalende karakter van een foto wordt opgenomen in een nieuwe verschijningsvorm. Alle aanwezige kunstwerken hebben als bindende factor “TIJD”.

 

De exposanten zijn Peter Dijk, Marthe van de Grift, Maxelant Harmsze,  Jannnie Hiskes, Thea Hoek, Sonja Leuthollf, Mariet Schedler, Alfred Oosterman, Frieda de Witte
 

XS (extra small)

 

24 kunstenaars

2 leden van Verkuno

en 12 gasten maken werk dat niet groter is dan 12 x 12 x 12 cm.

 

Losse werkjes of een serie.

Getekend, geschilderd, geplakt, geboetseerd, getimmerd, geëtst, gefotografeerd.

 1

Opening vrijdag 1 april (geen grap) om 20.00 uur met een  fluitsignaal.

M.m.v. Modelspoorclub Pieterse: Thomas de trein en vriendjes.

 
 

HIDDEN FACES

6 februari 2016 – 28 februari 2016

 

Kunstencentrum K38

 

De opening zal plaats vinden op

vrijdag 5 februari om 20 uur.

En wordt verricht door Theo van Egeraat .

 

Het uitgangspunt van deze expositie is om figuratieve werken te tonen waarop mensen hun gelaat geheel of deels niet zichtbaar is. Er zijn velerlei redenen waarom het gelaat niet zichtbaar is. Religie en Politiek  /Emotie: schaamte / verlegenheid / pijn / verdriet / Terrorisme  en culturen  /Incognito  /Privacy en Anonimiseren van individuen in de media / Bescherming: vuil / afval / ziekte / Bankrover en bandieten / Feesten en carnaval / etc
Deze expositie probeert de diversiteit aan onzichtbare gezichten te tonen en een inkijk te bieden aan de redenen daarvoor. Bij de inrichting gaan we daarvan uit. We streven naar een grote diversiteit aan disciplines, zoals tekeningen, schilderijen, plastieken, fotografieën, grafiek e.d.